Rapporten over het welzijn, de wijkontwikkeling en de zorg
Beschikbaar sinds
Laatste wijziging
De dataset bevat rapporten van en over de gemeente Nijmegen die specifiek onder de thema's Welzijn, Wijkontwikkeling en Zorg vallen.
Deze rapporten zijn beschikbaar in PDF-formaat en worden gepubliceerd via HTML-webservices, waardoor ze eenvoudig toegankelijk zijn via het web. De dataset biedt een rijke bron van informatie over gemeentelijke ontwikkelingen, initiatieven en beleidsstukken gerelateerd aan welzijn, wijken en zorg in Nijmegen.
De gegevens worden aangeboden in diverse formaten, wat flexibiliteit biedt in de manier waarop de data kan worden geraadpleegd of verwerkt.
De beschikbare distributievormen van deze dataset.
Distributie
Evaluatie gezondheidsmakelaars in Nijmegen
In dit evaluatierapport worden de resultaten weergegeven van het onderzoek naar de
werkzaamheden van de gezondheidsmakelaars in Nijmegen in de periode 2012-2019. Op basis van
documentenanalyse en interviews met 32 betrokkenen is een goed beeld ontstaan van de
meerwaarde, de wijze van samenwerken, de effecten en de wensen voor de toekomst van het werk
van de gezondheidsmakelaars. De resultaten van deze documentenanalyse en interviews zijn
geordend door middel van het Referentiekader Gezondheidsbevordering.
Met het overdragen van de jeugdhulp van het Rijk naar de gemeenten in 2015, zijn gemeenten sinds 2016 verplicht om jaarlijks een cliëntervaringsonderzoek (CEO) te doen. Dit onderzoek dient om de cliënttevredenheid te monitoren, signalen (positief dan wel negatief) op te vangen en de dienstverlening bij te sturen waar nodig. In deze rapportage worden de resultaten van het CEO jeugdhulp over 2020 van Nijmegen weergegeven.
Met het overdragen van meer Wmo-taken van het Rijk naar de gemeenten in 2015, zijn gemeenten verplicht om jaarlijks een cliëntervaringsonderzoek (CEO) te doen. Dit onderzoek dient om de cliënttevredenheid te monitoren, signalen (positief dan wel negatief) op te vangen en de dienstverlening bij te sturen waar nodig.
In september 2021 is de gemeente begonnen met de opbouw van een nieuwe manier van wijkgericht werken. Via metingen bij het stadspanel zal gevolgd worden wat dat voor bewoners betekent. In maart 2022 is een nulmeting gehouden.
In dit rapport wordt de eindevaluatie van de pilot indicatievrije ontwikkelingsgerichte dagbesteding gedeeld. Tijdens deze pilot kunnen inwoners gebruik maken van deze dagbestedingsvorm door hier zelf naar binnen te lopen, zonder eerst een beschikking te moeten krijgen via de Buurtteams.
In september 2021 is de gemeente begonnen met de opbouw van een nieuwe manier van wijkgericht werken. Nieuw is dat er voor elk stadsdeel een wijkteam beschikbaar is, bestaande uit wijkregisseurs voor de openbare ruimte, de sociale omgeving en de veiligheid. Ruim anderhalf jaar na de nulmeting hierover, is in oktober 2023 een 1-meting gehouden. In beide gevallen is dat gedaan bij het Stadspanel.
De beschikbare distributievormen van deze dataset.
Distributie
0-meting Kop Tolhuis (doorloop 2014)
De buurt ‘de kop van Tolhuis’ kent binnen Nijmegen al geruime tijd leefbaarheid- en veiligheidsproblemen. Het gebied is een nieuwe fase van reguliere wijkaanpak ingegaan. De partners die betrokken zijn bij de uitvoering van het “Wijkaanpakprogramma Tolhuis-Teersdijk 2013-2014” willen zicht krijgen op het huidige leefklimaat en op enkele specifieke thema’s.
Gebruik en de samenloop van regelingen binnen het sociaal domein 2014
Het gebruik van voorzieningen in het sociaal domein is sterk gestapeld: een klein aandeel van de huishoudens (5%) bepaalt meer dan 40% van alle klantrelaties. Het betreft in sterke mate eenoudergezinnen en niet-westerse huishoudens.